El centre

QUI SOM

El centre

FORMACIÓ FORESTAL ESPECIALITZADA

El Centre de Formació Forestal Especialitzada és una iniciativa del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura. En són socis fundadors la Federació ADF d’Osona i l’Associació de Propietaris Forestals Serra de Bellmunt.

El Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura és un organisme que treballa per al desenvolupament local, el respecte al medi ambient i la cohesió social. És l’òrgan coordinador del Centre.

La Federació ADF d’Osona és l’entitat que coordina les 12 Associacions de Defensa Forestal d’Osona amb l’objectiu de crear sinèrgies que ajudin al funcionament eficient de cada una d’elles.

La Federació ADF d’Osona és l’entitat que coordina les 12 Associacions de Defensa Forestal d’Osona amb l’objectiu de crear sinèrgies que ajudin al funcionament eficient de cada una d’elles.

L’Associació de Propietaris Forestals Serra de Bellmunt és una entitat que té com a objectiu la millora i revaloració de les finques forestals dels seus associats. El seu àmbit territorial coincideix amb el dels nou municipis del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura.

La formació forestal especialitzada es desenvolupa amb el suport de les àrees d’espais naturals i de desenvolupament local de la Diputació de Barcelona.


ORÍGENS I EVOLUCIÓ

La superfície forestal del país, per sobre del 65%, i els resultats de la radiografia del sector a Catalunya indiquen la importància del sector forestal a casa nostra, no només econòmica, sinó també social i ambiental. La manera de treballar al bosc té un impacte sobre la rendibilitat econòmica dels treballs, així com també sobre la capacitat de regeneració del bosc i sobre la conservació de la seva biodiversitat.  Per tant, la formació és un instrument important per a la dinamització del sector econòmic forestal i per assegurar la gestió sostenible del nostre territori rural.

És per aquest motiu que es va creure en la necessitat de crear un centre per la formació forestal especialitzada i, d’aquesta manera, les persones que treballaven a bosc podrien adquirir els coneixements i destresses necessàries per a treballar amb seguretat i eficiència, professionalitzant el sector i dignificant l’ofici, el qual ha estat històricament poc reconegut.

D’aquesta manera va néixer el 2005 el Centre de Formació Forestal Especialitzada, per a la millora de  la formació professional de la persona que treballa a bosc aportant qualificació, experiència, adquisició de tècniques i metodologies de treball, hàbits d’higiene i de seguretat laboral, prenent com a referència l’organització britànica amb més prestigi a Europa per la certificació de competències de les persones que treballen en el sector forestal, City & Guilds – NPTC, National Proficieny Tests Council, amb els objectius següents:

  • Dignificar la professió.
  • Fomentar la inserció laboral de les persones formades.
  • Enfortir la competitivitat i la cohesió social del territori oferint possibilitats laborals i de formació de qualitat al propi territori rural.

 

La superfície forestal, però, continua augmentant, entre altres coses degut al model de vida de la societat actual i, per l’altra, degut a la concentració de la població a les grans ciutats, provocant un abandonament del territori rural. Aquest fet, sumat al canvi climàtic que pateixen els nostres boscos,  els quals han d’afrontar temperatures globals més elevades,  més sequera i més plagues,  fent-los més susceptibles de patir incendis, fa que la gestió forestal s’hagi convertit en una activitat de vital importància pel país. Per tant, calen professionals formats i capacitats per a treballar als boscos i cal promoure que l’ofici forestal sigui un ofici de futur i degudament reconegut.

Enllaços d’interès:

Observatori Forestal Català

Certificació Forestal PEFC

Centre de la Propietat Forestal

El Centre de Formació Forestal Especialitzada continua treballant per a la capacitació dels treballadors forestals, impulsant la seva certificació, apostant en els últims anys per l’organització European Forestry and Environmental Skills Council (EFESC), que treballa pel reconeixement de les competències  professionals i la qualitat dels treballs forestals  a nivell europeu a partir de l’establiment d’uns criteris comuns entre els països adherits, implementant certificacions com el Carnet Europeu de Motosserrsita ( ECC), el Carnet europeu de desbrossadora ( EBC) i el carnet europeu d’operador de maquinària forestal (en desenvolupament).

 

De forma paral·lela, el CFFE ha treballat intensament des dels seus inicis en l’especialització en treballs en alçada, oferint una formació de màxim nivell en aquest àmbit a través d’especialistes altament qualificats i experimentats. Amb la tendència creixent de concentració de la major part de la població a les ciutats i en el context de canvi climàtic que vivim, s’ha posat de manifest la necessitat de professionals capacitats en aquest àmbit per a gestionar l’arbrat urbà, i de fer-ho des d’una perspectiva més respectuosa envers l’arbre, és a dir, d’ arboricultors. És important divulgar i sensibilitzar entre els professionals que gestionen l’arbrat i a la població en general, sobre els beneficis que aporten els arbres per a la societat més enllà de l’agricultura i l’explotació forestal, i promoure la seva protecció i cura com a individu sempre que sigui possible. L’arboricultura abarca un camp de coneixement  molt ampli i complexe, i des del centre donem suport per tal que l’arboricultura esdevingui una professió reconeguda oficialment.

 

 

Enllaços d’interès:

Asociación Española de Arboricultura ( AEA)

European Arboricultural Council (EAC)

Sociedad Internacional de Arboricultura ( ISA)

 

 


POLÍTICA DE QUALITAT

Un dels principals objectius del centre és detectar les necessitats  formatives de les empreses i treballadors forestals i el disseny de noves accions formatives que s’ajustin a aquestes. Així mateix,  garantir una qualitat màxima en la realització dels cursos per tal que l’alumnat pugui assolir els objectius d’aprenentatge fixats, al mateix temps que es vetlla per tal que l’ experiència sigui comfortable i propera per l’alumnat i formadors, afavorint la seva interacció i intercanvi d’experiències i coneixements.

Per aquest motiu des de fa anys el centre va certificar el seu Sistema de Qualitat, a través  de la ISO 9001, i que manté a dia d’avui en un procés de millora contínua.

Consulta la política de qualitat del CFFE.
Certificat ISO.

MISSIÓ

LA NOSTRA MISSIÓ

La formació realitzada al centre és principalment formació de caràcter no formal de curta durada i s’organitza en base a cursos específics per cada una de les tècniques i usos de maquinària que fan eficient els treballs forestals i els treballs vinculats a la gestió de l’arbrat urbà.

Inicialment s’incideix en els aspectes fonamentals de la professió, com són l’ús de la desbrossadora, l’ús de la serra mecànica i la tala d’arbres petits, curs bàsic de grimpada, etc. Un cop assolits aquests coneixements, l’alumnat té l’opció de formar-se en treballs més específics i avançats com són la tala d’arbres mitjans, la tala d’arbres grans, la trepa i el rescat aeri i la poda en alçada o l’arrossegament de la fusta.

La Formació Forestal Especialitzada va dirigida principalment a professionals del sector forestal i arboricultura que tenen interès a ampliar coneixements i millorar  seva tècnica i seguretat laboral. En el procés formatiu es fomenta la participació activa de l’alumnat i es treballa perquè pugui aplicar els nous coneixements en el context laboral propi de forma segura, eficient, respectuosa amb el medi i seguint la normativa vigent.

L’oferta s’amplia en la mesura que el sector forestal requereix professionals qualificats en tècniques noves i nous coneixements. Així doncs, també s’organizen cursos a mida per a donar resposta a necessitats específiques d’empreses i organitzacions. Podeu sol·licitar-nos pressupost.

El CFFE també ofereix cursos d’iniciació dissenyats per a persones que es vulguin incorporar al sector forestal i que prèviament no hi hagin tingut cap contacte. Son cursos que proporcionen a l’alumne els coneixements de base. En aquest sentit, el CFFE  treballa des de fa anys de forma intensa en despertar vocació entre les persones tant per la professió forestal com l’arboricultor, i ha col·laborat estretament amb el Servei d’Ocupació de Catalunya ( SOC) en múltiples convocatòries per la realització del Certificat Professional Aprofitaments Forestals AGAR0108, formació formal destinada principalment a persones en situació d’atur.

El CFFE també col·labora en la millora de l’ocupabilitat ide les persones vinculades al sector a través de la plataforma de recerca de feina OCUPFOREST, creada en el marc del projecte PYREMPFOR, la qual ha d’esdevenir una eina per a posar en contacte empreses forestals amb persones que volen ocupar-se en aquest sector o millorar la seva situació.

 

 

DOCENTS

ELS NOSTRES DOCENTS

Els formadors del centre son treballadors en actiu del sector forestal i de l’arboricultura, amb formació específica i àmplia experiència en la seva àrea. Combinen la seva feina amb l’activitat formativa del centre, oferint una gran expertesa i coneixements. Tots i totes comparteixen una gran passió i implicació per la seva feina i gaudeixen transferint tot aquest coneixement.

El Centre de Formació Forestal Especialitzada és un punt de trobada i col·laboració dels formadors, a on comparteixen coneixements i experiències, els quals es canalitzen per tal que puguin ser transferits als alumnes de la millor manera, sempre a través d’una metodologia principalment pràctica i amb un número d’alumnes per curs molt reduït, per tal que el procés d’aprenentatge sigui màxim.

A més a més d’estar en actiu i actualitzats en la seva àrea de coneixement, també han d’anar realizant formacions de reciclatge de forma contínua, la qual cosa garanteix la seva expertesa.

 

INSTAL·LACIONS

CENTRE DE FORMACIÓ FORESTAL ESPECIALITZADA

El CFFE es troba ubicat a dins del Parc del Castell de Montesquiu, al mas La Solana, propietat de la Diputació de Barcelona.

L’espai aporta l’entorn idoni per al desenvolupament dels cursos: infraestructures, serveis, jardins i hectàrees de bosc per posar en pràctica els aprenentatges. Les pràctiques es porten a terme d’acord amb el pla de gestió forestal del Parc.


LES INSTAL·LACIONS DISPOSEN DE:

Aula taller: és l’espai on es portaren a terme la major part de sessions teòrico-pràctiques i de manteniment de maquinària. 

Espai museïtzat: acull un recurs pedagògic dedicat a la relació del bosc amb la societat i la seva evolució al llarg dels anys.

Camp de pràctiques: situat just davant del Centre, és l’espai on l’alumnat aprèn les tècniques de tall vinculades al curs que està realitzant.

Sala polivalent: zona de reunió i esbarjo de l’alumnat.

Zona de guixetes, vestidors i socio-sanitaris: zona pensada perquè l’alumnat pugui deixar les seves pertinences durant el curs i canviar-se abans i després de les sessions pràctiques

Cuina: part del Centre equipat amb nevera i microones per a l'alumnat i docents.

Sala de la caldera: lloc on hi ha instal·lada la caldera de biomassa que escalfa el centre. Els alumnes poden visitar-la si és del seu interès.

Sala de projeccions: aula que acull els sessions més teòriques dels cursos.

Aula destinada a les pràctiques de conducció de maquinària forestal, amb un simulador.

Parc del Castell de Montesquiu. Zona natural de 681ha on es porten a terme la major part de les pràctiques dels cursos d’acord amb el Pla tècnic de gestió del Parc del Castell de Montesquiu.

Aquest és l’espai on es porten a terme la majoria de cursos del CFFE, però el professorat també es desplaça a les instal·lacions de les empreses que contracten els serveis de l’organització.

El Centre de Formació Forestal Especialitzada està a disposició d’aquelles organitzacions del sector forestal que tinguin interès en disposar d’un espai per a reunir-se. Podeu fer la sol·licitud d’espai trucant al telefon de contacte o bé per via correu electrònic.


Crop Image