La superfície forestal del país, per sobre del 65%, i els resultats de la radiografia del sector a Catalunya indiquen la importància del sector forestal a casa nostra, no només econòmica, sinó també social i ambiental. La manera de treballar al bosc té un impacte sobre la rendibilitat econòmica dels treballs, així com també sobre la capacitat de regeneració del bosc i sobre la conservació de la seva biodiversitat. Per tant, la formació és un instrument important per a la dinamització del sector econòmic forestal i per assegurar la gestió sostenible del nostre territori rural.
És per aquest motiu que es va creure en la necessitat de crear un centre per la formació forestal especialitzada i, d’aquesta manera, les persones que treballaven a bosc podrien adquirir els coneixements i destresses necessàries per a treballar amb seguretat i eficiència, professionalitzant el sector i dignificant l’ofici, el qual ha estat històricament poc reconegut.
D’aquesta manera va néixer el 2005 el Centre de Formació Forestal Especialitzada, per a la millora de la formació professional de la persona que treballa a bosc aportant qualificació, experiència, adquisició de tècniques i metodologies de treball, hàbits d’higiene i de seguretat laboral, prenent com a referència l’organització britànica amb més prestigi a Europa per la certificació de competències de les persones que treballen en el sector forestal, City & Guilds – NPTC, National Proficieny Tests Council, amb els objectius següents:
- Dignificar la professió.
- Fomentar la inserció laboral de les persones formades.
- Enfortir la competitivitat i la cohesió social del territori oferint possibilitats laborals i de formació de qualitat al propi territori rural.
La superfície forestal, però, continua augmentant, entre altres coses degut al model de vida de la societat actual i, per l’altra, degut a la concentració de la població a les grans ciutats, provocant un abandonament del territori rural. Aquest fet, sumat al canvi climàtic que pateixen els nostres boscos, els quals han d’afrontar temperatures globals més elevades, més sequera i més plagues, fent-los més susceptibles de patir incendis, fa que la gestió forestal s’hagi convertit en una activitat de vital importància pel país. Per tant, calen professionals formats i capacitats per a treballar als boscos i cal promoure que l’ofici forestal sigui un ofici de futur i degudament reconegut.
Enllaços d’interès:
Observatori Forestal Català
Certificació Forestal PEFC
Centre de la Propietat Forestal